Monday, August 3, 2009

Ciuman Yang Paling Lama Sekali Di Dunia

Aku terbaca satu trivia yg sgt menarik. dan selama nie aku mmg xtau wujudnya kategori nie kat dlm Guiness Book of Record. so menurut pemegang rekod dunia ni, ciuman paling lama dipegang oleh sepasang pasangan dari Itali Andrea Sarti and Anna Chen, 31 jam, 18 minit, 33 saat. Acara cium mencium ni diadakan sempena Valentine's Day 2004. Dorang ni beat previous record by American couple, Rich Langley and Louisa Almedovar tempoh bercium 30 jam, 59 minit pada tahun 2001 di New York. berdasarkan pada berita yg aku baca tu, lepas abis jek bercium En. Andrea Sirata ni, terpaksa diberikan bantuan oksigen. Moral of the story, jgn bercium lama sgt, nnt sesak napasss... muahahhahahhaha

Okies.. disbbkan aku terlalu ingin tau.. jadi aku pun memulakan operasi men"google", tuk mendapat kan peraturan semasa nak certified the longgest kisisng ni.. so inilah hasil peng"google"lan aku:

1. ciuman mesti berterus2 terusan dan bibir kene touching all the time.
2. klu bibir dorang nie terpisah (korang phm kan??) : trus hilang kelayakan
3. peserta ni mesti cukup umo.. ni depends on the country the event is being held.
4. peserta mesti dlm keadaan berjaga/sedar.. mukan yg tgh pengsan atau koma, tdo pun xleh..
5. peserta kene berdiri spnjng bercium.. xleh ade yg bantuan utk dorang berdiri.. ape2 la, bantal ke, org ke, dinding ke..
6. rehat tak dibenarkan.. gie toilet pun x boleh..
7. pampers ke, cawat ke, pad ke tak dibenarkan.. (aku rasa ni merujuk klu peserta nak ter"wiwi" atau ter"berry")
8. peserta/psgn xleh tinggalkan kwsn pertndgn semasa tempoh percubaan.. (ni klu korang tgk kat tv, besanya mula2 dorang akan time trial/percubaan dulu)


mari kita bygkan betapa susah nyer bercium dlm keadaan mcm ni.. smpi nak qada' hajat pun xleh.. skang ade sesiapa2 kew yg tringin nak pecahkan rekod ni??
silakan la yee... jgn segan2.. muahhahahhahaha (gile, aku dok provok org camni)
___________________________________________
Nak lagi...??? muahhahhahaha selain ciuman paling lama, ade lagi beberapa rekod yg ade kena mengena pasal ciuman nie..
1. Ciuman dlm air paling lama:
Dilakukan di Tokyo, Jepun pada 2 April 1980 selama 2 minit 18 saat.
2. Pasangan bercium paling ramai di satu-satu kawasan:
Dianjurkan di Filipina pada Valentine's day tahun 2004. melibatkan seramai 5122 pasangan. dorang kene bercium serentak selama 10 saat.
3. Mencium seberapa ramai perempuan dlm tempoh yg singkat:
Rekod dipegang oleh Alfred Wolfram dari New Brighton, sempena Minnesota Rennaissance Festival pd 15 September 1990. seramai 8001 org wanita terlibat sealam 8 jam. purata Alfred Wolfram bercium dgn lebih dr 16 org wanita dlm tempoh 1 minit.
4. Marathon Bercium:
Dianjurkan di Brazil, berlansung selama 62 hari 8 jam 15 minit dgn waktu bercium yg direkodkan 833:45 jam.
___________________________________________

Belom abis lagi tau... hehehehehe yg ni plak beberapa fakta mengenai ciuman.. yg ni aku kopi pasta jek dr sini

* International Kissing Day is February 5th.

* The Catholic Church declared kissing to be a mortal sin in the middle ages.

* The average person will spend an estimated 20,160 min kissing in their lifetime.

* Our brains have special neurons that help us find eachothers lips in the dark.

* You burn 26 calories in a one minute kiss.

* The scientific name for kissing is philematology.

* The fear of kissing is called Philematophobia.


Sekian... tamatla pembelajaran anda semua pada harini.. hehehehehhehehehheklu klu ade sesiapa yg x suka ngan entry aku, xyahlah kecoh2 k. ko trus jek tutup browser tu, jgn dtg lagi.. muahahhahhahahhaha senang kan???

p/s: pesanan dr penaja... (maafkan lah daku, andai kecabulan bahasa ku, mengguris hatimu)

5 comments:

The Hobbit Frodo said...

huahuahuahuahua ~ aku akan pastikan aku pecah record. kahkahkah. mmmmm, jom tanya papa ibad nak?? suh dia pecah record lak .. muhahhahaha

Kita main pompom kat tepi, bagi sokongan moral. Ibad kita jaga ... muhahhahaha. 31 jam!!! lama weiiiii.


x leh titun, x leh sandar, x leh baring, x leh wiwi & berry .... mende??? muhkakakkakakakka

pejuangkesan said...

slm osh..
perghh...lamanya..ni keja gila ke..hehehe

Zonan said...

Assalamualaikum...

Huhuhuhuhuhuhu Papa ke? X mau... Layan TV lg best...

Nain.. ko wat lah record baru... Name nyer "Kiss Molot berganti2 bersama mini2 ko... (mini2 je tau)..

Papa tolong stanby tong Oxsigen...
Ibad lak stanby Milo Ais...

wokey x?

Huahahahaha

Farah Jasni said...

THF @ Nain >>> silakan2 klu nak pecah kan rekod.. muahhahhahaha lagipun mini2 ko ramai, sure ade sanggup volintiyer.. klu kita suh papa ibad pun boleh gakss... muahhahahhaa tp ko rasa mama ibad sanggup kew??? aku takot ade yg sesak napss nnt!!!!! melompatttttttttttttt

*Glosari:

wiwi : kencin
berry : biyak


PK >>> tulahh.. aku pun rasa cam keje gile.. tp nmpknya keje gile ni jadik rekod dunia.. muahhahahhahahha


Papa Ibad >>> wslm wbt.. papa xmo???? alalala... jgn la xmo, ni peluang baik ni nak tunjukkan kasih sayang.. muahhahahah papa ibad pecahkan rekod cium plg lama.. nain pun nnt kena pecah kan rekod yg plg byk memberikan ciuman dlm seminit tu.. bio, osh yg standby ambulan & air milo.. papa ibad jgn susah2.. muahahhahahhahhaa sgt beshhhhhhh lalalalalalalalalalalala

Anonymous said...

allo kak..
mana nak cari buku yakjuk & makjuk tu ?
cam menarik je..

Blog Widget by LinkWithin