Wednesday, June 3, 2009

Kuih kita, budaya kita ..

Hari ni aku sarapan dgn kuih bingka ubi. tp maaflah xde gambo nak letak kat dlm ni. sedap betol2 sedap. skang ramai antara anak remaja dah x kenal barisan kuih2 tradisi kita. mereka kenal pada roti boy (aku pun suka roti boy), apple pie, chicken pie... (mcm org tua plak aku neh). tp cuba korang tanya puteri ayu, kuih talam, lompat tikam, cucur badak, kuih kole kacang, kuih kasturi... brapa ramai boleh bg in details rupe2 kuih ni. apatah lagi nak buat kan.. (yg ni aku sdg usahakan, aku pun x brapa mahir) maaflah aku cakap tp mmg ade yg xtau (bkn nak blagak pandai k)! malah di klgn kwn2 aku sendiri pun ade yang failed bab2 kuih ni. yg paling dorang kenal karipap, tepong pelita (sbb popular di pasar ramadhan) skang ni plak zaman kek cawan (cup cake) hahhahhaha.. tiba2 terlintas di kepala aku nak wat enrty pasal kuih. wlupun x byk tp harap2 boleh gak membantu aku dan sesaper je yg singgah ke blog aku. mungkin nex time aku boleh carik lagi byk bhn, utk bg exposure yg lebeh baik lagi.. siapa tau ade yg expert lepas neh??? skang korang layan gambo ni ok...

SELAMAT MENJAMU MATA

Karipap (ni byk yg tau). ade karipap pusing yg gambo kat atas ni karipap yg biasa jew. variasi inti ayam, daging, kentang atau keledek masak dgn perencah kari.
cara masak: tumis (inti) dan goreng
Cucur udang (klu bulat2 org panggil jemput2). cucur udang ni besa nya mkn ade smbl dia, sos cili jek klu kat umah. ade cucur udang campur udang je, ada plak yg buat letak daun bwg dan tauge. cara masak: goreng
Kuih cara manis (sejenis lagi cara berlauk). cara manis ni masa tuang adunan kat dlm acuan dia letak gula sikit kat tgh2. pastu dah masak br dia tangkupkan mcm tu. klu cara berlauk. sama je tp letak lauk(guna inti karipap bkn lauk pauk ye). klu cara berlauk tu nmpklah ade kentang dan besanya kaler kuning.
cara masak: bakar

Kuih peneram @ benderang @ telinga keling. kuih dibuat drpd adunan tepung beras dan tepung gandum serta menggunakan gula melaka @ gula kabong dgn byknya. sedap kuih ni ketika sejuk atau panas. cara masak: goreng
Kuih koci yg ni pulut hitam (ade koci labu dan koci tepung pulut). ramuan utama tepung pulut campur dgn tepung pulut itam klu labu dia kan campur dgn labu yg dilecek (kene rebus dulu) kuih ni besanya org jawa yg buat (kuih tradisi org jawa). dlm dia berinti kelapa ada yg campur durian. ikut citarasa masing2 la kan.. cara masak: kukus
Kuih kasturi @ kacang. kuih ni dlm dia kacang hijau dgn gula.. kacang tu rendam dulu kemudia rebus dgn gula pasir dan gula melaka. kulit dia ade org buat tepung gandum, ade jugak yg pki tepung beras (tp besa ngan tepong beras lg sedap dan ranggup). tp klu nak sedap kulit dia mesti rangup dan nipis.
cara masak: rebus dan goreng

Kuih ketayap @ dadar. aku x minat sangat mkn kuih ni sbb slalu inti dia manis sgt. klu inti dia kurang manis ok..inti kelapa ade gak org letak durian ni.
cara masak: kulit dia mcm masak lempeng (apakah caranya ituew?)

Kuih lompang. kuih lompang dibuat drpd tepung beras dan dicampur sedikit tepung ubi. knp kita panggil dia kuih lompang sbb bila dah masak tgh kuih tu akan berlompang (lekuk). warna ikut suka, nak wat putih je pun boleh. jd kat lompang tulah kita letak kelapa parut (nak mkn tanpa kelapa pun boleh). cara masak: kukus

Kuih keria @ gelang. kuih ni dibuat drpd keledek direbus dan dilecek kemudian dicampur sedikit tepung gandum. mcm nak buat cucur badak lah. buat bentuk gelang (mcm donut) pastu goreng. kemudian golek2kn atas gula yg dimasak campur sikit air (gula dia jd ketul2 beso). klu xmo golek2kn jelah atas gula kastor.
cara masak: rebus dan goreng

Kuih kasui @ kasoi. kuih dr adunan tepung gandum dan 2 jenis gula (merah & pasir), dikacau, kemudia ditapis. tuang dlm loyang dan dikukus. dimkn dgn kelapa parut.
cara masak: kukus

Pulut panggang. pulut ni mula dikukus (mcm pulut kita nak mkn. ade santan ade garam). inti dr kelapa parut, bwg, cili, serai, udang kering (belacan), cili, ketumbar ditumis (klu wat cucur badak, ikan sumbat pun lebeh kurang jew). letak inti kat pulut yg dah dibentuk kemudian gulung ngan daun pisang pastu bakar..
cara masak: kukus, tumis dan bakar

Kuih puteri ayu. kuih ni adunan dia ade tepung gandum, pati santan, telor, pati pandan dan bbrp bhn lagi yg aku dah x ingat. acuan dia mmg trademark kuih ni. yg putih tu kelapa parut kena campur sikit ngan tepong ubi (klu tak bila kuar kuih tu dr acuan berterabo lah kelapa parut tu). kuih ni sedap.
cara masak: kukus

Kuih sagu. sagu mata ikan tu korang tanak (masak ngan air) campur skali ngan gula dan daun pandan. nak boh wane aper suka hati tp org slalu wat kaler merah. bila dah pekat (sagu pun dah kembang) letak lah dlm loyang. dah sejuk leh mkn, campur dgn kelapa parut. (tips kelapa parut ni klu nak bg thn lama kukus dulu letak skit garam. sikit je)

Talam ubi. kuih ni ade 2 lapisan. yg atas (putih) tu lapisan tepung beras, santan dan garam. lapisan bwh tu ubi kayu (kene blender, org dulu parut pastu perah air dia) kemudian campur ngan air gula. tekan dlm loyang pastu kukus. dah agak2 masak ( setengah masak) angkat kuarkan, pastu tuang adunan tepung beras (sblm tuang adunan tepung beras ni kene cakar2 dulu ngan garpu surface adunan ubi ni sbb nak bg lekat 2 lapisan ni). pastu kukus lagi.
cara masak: kukus

Wajik. beras pulut ni kene rendam satu mlm dulu, kemudian dikukus smpi masak kemudian disejukkan dlm talam. pastu pulut dimasak dgn air gula lepas pekat diangkat kemudian dimasak pulak dgn santan pekat. kacau smpi kering pastu angkat masukkan dlm talam atau loyang, tekan bg mampat dah sejuk boleh potong dan mkn.
cara masak: kukus dan tanak

Kuih bom. kuih kulit dr tepung pulut campur sikit tepung gandum, garam, air kapur dan gula (petua ckp sbb nak elakkn jgn kuih ni meletop masa tgh goreng). ade plak campur ngan kentang sikit bg lembut dan x meletop. inti dia kelapa boleh (mcm inti kuih koci), kacang ijau boleh (baki bubur kcg boleh digunakn), kacang merah pun boleh. tp inti x boleh berair (klu x meletop la kuih ni). buat bulat2 letak inti pastu golek2kn atas bijan. pastu boleh goreng (minyak mesti byk tau).
cara masak: goreng

No comments:

Blog Widget by LinkWithin